DBW:s botaniska trädgård

År 1855 anlades den mycket vackra botaniska trädgården i Visby som idag går under namnet DBW:s botaniska trädgård. Från början var det en handelsträdgård varifrån man både sålde frukter och grönsaker samt där man hade undervisning om trädgårdsverksamhet.

Efter renoveringen på 30-talet började trädgården ta form så som den ser ut idag. Den ägs av Gotlands Kommun men tas hand om av DBW:s trädgårdsstyrelse. Det är även de som har ansvar för vilka växter som ska växa på platsen.

Det som gör denna trädgård något unik i Sverige är att flera av de växter som växer här vanligtvis kräver betydligt varmare klimat än vad Sverige kan erbjuda. Men tack vare att de får växa i skyddet av ringmuren och att det är nära till havet skapas förutsättningarna som växterna kräver. Bland annat finns här ”Sveriges mäktigaste murgröna” i södra delen av trädgården.

Trådgården är öppen året runt men det är självklart på sommaren som den är som vackrast. Då går de även att gå på guidade turer för att lära sig mer om dess historia eller om växterna som växer där. Sammanlagt är trädgården på 2,5 hektar.

De olika delarna:

Bäcken – En liten fin bäck som sakta slingrar sig genom trädgården.

Lusthuset – Lusthuset ger en stunds vila i trädgården. Perfekt för att skydda sig mot regnet – eller varför inte till vigseln?

Ovalen – Ovalen är odlingsområdet som är format som en oval och som byter utseende varje år. Detta eftersom det främst är ettåriga växter som planteras här.

Rosariet – På en slänt vid lusthuset och vid stora ingången finns stora rader av mäktiga rosor. Detta i flertalet färgnyanser och arter. Blomsterprakt som man kan njuta av ända fram till att hösten övergår till vinter.

Solvisarplan – Detta är hjärtat i trädgården med ett solur i mitten. Omkring detta växer en rad växter som annars är mycket ovanliga i Sverige. Utgå härifrån och njut sedan av trädgårdens alla delar.

Örtagården– Avdelningen där kryddor och därmed dofterna dominerar.

Hitta Hit

Den del av den Gotländska huvudstaden som är innanför murarna är mycket liten. De som vill hitta hotell i Visby och ha närhet till trädgården kan i princip boka vilket hotell som helst. I alla fall om man kan tänka sig gå ett tiotal minuter. Gå ner mot stranden och följ sedan skyltarna. Trädgården ligger något norr om området Almedalen. Den som kommer med bil parkera lättast vid Kruttornet för att sedan gå in genom porten där och gå vänster in på Strandgatan.